Marge de pedra seca fet a Alpatró utilitzant tècniques tradicionals |
M'agrada aprendre, i per això quan trobe un curset interessant m'apunte. A començ de setembre vaig descobrir que l'Unió Cultural d'Amics de la Vall de Gallinera hi havia organitzat un curs amb el títol de Curs de Permacultura: la construcció tradicional com a coneixement col·lectiu. El mestre Miquel Ramis, del centre d'Oficis Artífex Balear, ens ha ensenyat a fer construccions amb pocs i ecològics materials com la pedra local , utilitzant velles tècniques que els més majors feien servir tota la vida per treballar i viure al camp.
El dissabte 13 d'Octubre vam construir en Alpatró al costat del llavador públic un marge de pedra seca. Com que érem moltíssims els alumnes del curset va donar temps en unes quantes hores a fer tota una paret de pedra com les que podem trobar per totes les nostres muntanyes. Lamentablement eixe dia no portava la camèra de fotos.
Construint els fonaments d'un banquet de pedra |
Banc de pedra fet amb morter de calç i fang |
El procés de construcció |
El diumenge 14, en Benialí vam construir un banc de pedra, utilitzant morter: tres parts d'arena per una de calç, per a les juntes, i fang: terra i aigua, per a unir les pedres a l'interior del mur. La mateixa tècnica amb la qual es van construir fins l'arribada del ciment portland totes les cases, castells i esglésies dels nostres avanpassats.
La conferència de Miquel Ramis sobre Permacultura també va resultar molt interessant. La Permacultura consisteix en recuperar tècniques tradicionals, en agricultura, construcció... que tenen el gran avantatge de ser ecològiques, sostenibles, barates, i sobretot que no depenen del petroli ni necessiten grans inversions en maquinària, i que han demostrat al llarg de segles la seua eficiència.
Eso eso, tu aprende y comparte.Tienes un blog muy interesante,enhorabuena.
ResponElimina¡Muchas gracias!
ResponElimina