Escultures, relleus, pintures dibuixos i idees d'Alex Barber Miró. Benvinguts al meu món.

VIATGE A GUEDELON

1
PREPARATIUS


Com ja saben els meus amics prompte aniré a França a un lloc on s'està construint un castell amb les mateixes tècniques que en el segle XII. En principi participaré afegint pedres. Els organitzadors exigissen anar amb vehicul propi, així que després d'estudiar diferents opcions aniré des de ma casa fins a Guédelon, travessant gran part de França. Per tant estic decidit a aprofitar, eixir uns quants dies abans i visitar tots els poblets interessants que n'hi ha pel camí.

Encara no he planejat del tot la ruta. De moment tinc que decidir si reservaré habitació als hotels que hi ha pel camí, o per contra, per anar més lliure i poder variar els plans segons em done la gana, eixir sense hotels reservats, excepte el de Guedelon que si que està reservat. 

També he d'actualitzar el GPS, i portar el meu cotxe al taller per a que el revisen. Encara ha de passar la ITV. 2
PRIMERES DIFICULTATS: El GPS
Encara estic en Alcoi. Estic intentant carregar al GPS el mapa d'Europa Occidental. He anat al Web de TOMTOM, he comprat el mapa (45'95€) m'he descarregat el programeta TOMTOM Home, he seguit totes les instruccions, i....No n'hi havia manera de descarregar el mapa. 

El meu tomtom no té prou memòria, he de tornar a la pàgina anterior per esborrar alguna aplicació i deixar lloc. Elimine el mapa d'Iberia (Espanya i Portugal). Ho faig i continua sense anar. 

Desesperat finalment acabe per tocar al telefono de TOMTOM, el típic robot contestador em dona cinc opcions, jo vull parlar amb una persona, es l'opció 5, em passen una musiqueta TURUTUTURURU "esta usted entre las diez primeras llamadas, en breve le atenderemos", quan portava ja un ratet escolte TURUTURURUU "esta usted entre las cinco primeras llamadas, en breve le antenderemos" En eixe moment em vaig emocionar, Estic entre els cinc primers, igual guanye un pernil de Jabugo!!!i finalment, una xica hem va atendre i fàcilment va solucionar el problema: el aparell GPS té una ranura on instal·lant una targeta de memòria normal i corrent amplia la capacitat de l'aparell. 

Ho vaig fer així, i finalment vaig aconseguir instal·lar el nou mapa. Això si, la factura del telefon em pujarà una barbaritat.Ja us informaré.


3
ITINERARI.
 Avinyó. Castell dels Papes

Ara estic planejant la ruta que seguiré. Pense dedicar cinc dies al viatge d'anada i tres al de tornada. Segurament aniré a Narbona, Clermont Ferrant, tal vegada visitaré Cluny, Autum i Vezelay abans d'arribar a Guédelon. Ja vorem, per què n'hi han molts llocs interessants pel camí, i com que viatge en cotxe soc lliure de visitar pobles menuts i llocs apartats on difícilment arriben els turistes.  A més com que viatge en solitari, segurament m'avorriré més però a canvi podré  anar on em done la gana.

4
EN GUÉDELONDesprés d'un llarg viatge passant per Perpinyà, Narbona, Arlés, Avinyó, Lyon, Ginebra finalment he arribat a Saint Fargeu, el poble on tinc l'hotel i he començat en el castell.

5
CASES MEDIEVALS


 Algunes cases de Guedelon

A banda del castell, en Guedelon també s'han construit cases amb els mateixos materials i tècniques que a l'edat mitjana. La major part d'elles s'utilitzen com a tallers per als diferents artesans que treballen per fabricar els objetes i materials que es necesiten per  construir el castell: cordes, teules, claus, ferramentes, vigues de fusta...  Moltes ciutats actuals van naixer d'aquesta manera.

A mi, m'haguera agradat moltíssim poder viure en alguna d'aquestes cases la setmana que vaig estar en Guedelon, sense llum ni agua corrent, però crec que les autoritats sanitàries franceses no ho permitirien. Sembla que la gent de l'edat mitjana no es preocupaven molt de la higiene.

  


6
TREBALLANT EN EL CASTELL. LA GRUAUna de les coses que més crida l'atenció en Guedelon es les curiós sistema per a pujar les pedres. Es tracta del mateix sistema de cordes, rodes i corrioles que es va inventar a l'antiga grècia, els romans el van perfeccionar i a l'edat mitja va ser molt utilitzat per construir castells i catedrals. Funciona amb l'energia humana. Dos persones dins de dos rodes gegants caminen i al caminar enrosquen la corda a l'eix de la màquina i poc a poc van pujant les pedres. Un altra fora de les rodes dirigeix l'operació i controla la palanca de fré per si de cas.

M'han comentat que permet pujar fins a sis tones de pes. No crec que siga tant. De totes formes jo ja he pujat unes quantes vegades a la màquina, he caminat dins de la roda i he vist com pujava la caixa plena de pedres de bon pes. Es com caminar en la cinta mecanica d'un gimnas, però més lentament, i molt més cansat.

7
VIATGE DE TORNADA 
Saint Fargeau

Castell de Ratilly

El Poble de Vezelay

Interior de la basílica de Vezelay

Interior de la basílica de Vezelay

Fent una pausa a un "aire" o zona de descans

Com no podia ser d'altra manera, vaig tornar viatjant. Entre Saint Fargeau i ma casa n'hi han prop de 1000km, i molts llocs interessants on fer una pausa en el camí i aprofitar per fer turisme. 

El primer dia del viatge de tornada vaig aprofitar per visitar el poble on m'havia allotjat eixos dies: Saint Fargeau. Allí vaig visitar el palau, el "Chateau" que és com allí anomenen a un palau amb torres, que conserva prou bé els luxosos interiors: mobles, pintures, així com uns ninots que representen un poc la història de Louis-Michel le Peletier, marques de Saint Fargeau i revolucionari, que va morir assassinat al inici de revolució.

Després, molt prop de Guédelon, està el castell de Ratilly, on es pot visitar un taller de ceràmica, amb la seua tenda i un centre d'art contemporani. Quan jo vaig anar un pianista estava assajant per fer un concert eixa mateixa nit. Però jo vaig haver de seguir el viatge. 

Vezelay en l'edat mitjana era un important centre de peregrinació: l'abadia benedictina conservava les suposades reliquies de Maria Magdalena. Per eixe motiu es va construir una impressionant basílica romànica. L'edifici va patir molt a les guerres de religió, en el segle XVI, va ser abandonat i venut  en els temps de la revolució. Viollet-le-Duc es va encarregar de  la restauració, afegint alguns elements nous. Malgrat totes aquestes circumstàncies, es conserva un impressionant conjunt d'escultures, timpans, capitells, un espectacular absis gòtic, tot rodejat per un preciós poble amb espectaculars vistes de la Borgonya.

Els altres dies vaig visitar Clermont-Ferrand, amb la seua espectacular catedral gótica, també reconstruida per Viollet-le-Duc, i la meravella romànica de Notre Dame du Port.

Per últim en Figueres em vaig apropar per veure el Museu Dalí, i ja sense interrupció vaig completar les ultimes sis hores per arribar al meu poble.

 


4 comentaris:

 1. M'he oblidat de comentar que ja tinc la túnica macarra amb ventilació sobaquera per a currar al castell

  ResponSuprimeix
 2. Ostras, desconeixia este viatge. Menuda aventura!! Participar en la construcció d'un castell es massa. Ja sé amb qui contactar per a la rehabilitació del de Travadell...

  ResponSuprimeix
 3. Hola Anònim, encara estas pels EUA? En quant a rehabilitar el castell de Travadell o de Millenta, millor fer uno nou amb piscina, jacuzi, ascensor...

  ResponSuprimeix
 4. Muy bonitas las fotos.
  Salu2

  ResponSuprimeix